Verdens eneste aquavitfjøs

Selv om de fleste besøkende i Gudbrandsdalen kommer langs E6 og kjører forbi Vinstra, finnes det flere fantastiske veier å bruke dersom du vil utforske området. En spesielt anbefalt rute går langs Riksvei 27. Her svinger du av fra Ringebu og kjører nordover mot Venabygd. Den lille bygda ligger fint til ved den naturskjønne Rondevegen som fører besøkende hele veien til Rondane nasjonalpark. Riksvei 27 svinger seg rundt nasjonalparken og byr på helt utrolige utsikter gjennom lange strekninger. En uforglemmelig reise som vi anbefaler på det sterkeste for alle som stikker innom Gudbrandsdalen, uansett om du er med familien, venner eller helt alene.

Spidsbergseter

Så fort du kommer deg forbi Venabygd, vil en nydelig utsikt ønske deg velkommen til Rondane. Her kan du stoppe opp på Rondevegen turistsenter og få gode tips til utforsking av området. De hyggelige medarbeiderne er alltid glade for å se nye mennesker i bygda, så gjør deg klar til å bli møtt med åpne armer og brede smil. Husk at lokalbefolkningen er veldig stolt av Gudbrandsdalen og de ulike aktivitetene i området, derfor kan du bli drysset ned med tips og anbefalinger. Når du har skrevet deg en liste med ting du bør se, er det bare å fortsette langs samme riksvei. Når du har kommet deg forbi Venabu fjellhotell og rundet Stormyrtjønnet, kan du svinge av mot Venabygd hytteområde og oppsøke Spidsbergseter Resort Rondane – et fantastisk, historisk bygg som meget sikkert vil etterlate varme minner i sinnet ditt. Hit kommer folk fra både fjernt og nært, og alle kommer av sine egne grunner. Før vi begir oss ut på en lang fortelling om Spidsbergseter (vi snakker mer om skisenteret og aktivitetene i en egen artikkel), skal vi gå rett på sak og fortelle om verdens eneste aquavitfjøs.

Aquavitfjøset

Akevitt er et tradisjonelt, nordisk brennevin som lages av poteter. Vi nordmenn har lagd akevitt i godt over fem hundre år (minst), og de seneste tiårene har brennevinet blitt populært også i utlandet. Nå om dagen finner man over tre hundre ulike typer akevitt, alle med sitt opphav ulike deler i landet. Gudbrandsdalen er dog blant de mest historiske områdene i Norge, og derfor står tradisjonen rundt akevitt meget sterkt i disse trakter. Livets vann brygges i både store og små omfang, men hvis du virkelig vil omringe deg med en tradisjonsrik atmosfære er det Spidsbergseter Resort Rondane som frister. Her finner du det ærverdige aquavitfjøset, det eneste av sitt slag i Norge (og verden generelt). Dette er et gammelt steinfjøs fra midten av det 19. århundret som nå har blitt pusset opp og gjort om til en nydelig bar med unik interiør. Her har man bevart en rekke detaljer fra gamle dager, samtidig som utvalget av akevitt er stort nok for selv de mest kresne besøkende.

Finn ut mer

Ikke nok med at aquavitfjøset i Spidsbergseter Resort er det eneste av sitt slag – det er også et fantastisk treffpunkt der turister blander seg med lokalbefolkningen og oppdager Norge slik det en gang var. Sten og tre former en vakker kontrast, og de gamle, gode akevittene står på rad og rekke for alles nytelse. Fjøset er kun åpent i helgene og ved spesielle anledninger, derfor bør du ringe på forhånd for å finne ut om mulighetene rundt et besøk. De profesjonelle medarbeiderne vil straks fortelle deg mer om akevitt i helhet, samt om Rondane nasjonalpark, om det historiske bygget hotellet befinner seg i, og om området generelt. Fjøset vil dra deg med til gamle dager, tiden da stress ikke eksisterte og nordmenn fortsatt fortalte hverandre mystiske historier om troll i stedet for å surfe på mobiltelefonene rundt middagsbordet. Opplev aquavitfjøset når du er i Gudbrandsdalen!